Σάββατο, 16 Οκτωβρίου 2021

"Κυκλαδίτισσες & Πολιτιστική Κληρονομιά Δημιουργικές θεματοφύλακες ή απλές Παρατηρήτριες;"

Συντάκτης: ΔΚ

Το 12ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων ετοιμάζεται να σαλπάρει για Πάρο-Αντίπαρο! Μετά από διάλειμμα ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, το ετήσιο συνέδριο επιστρέφει φέτος και θα πραγματοποιηθεί στα νησιά της Πάρου και της Αντιπάρου από την Παρασκευή 8 έως την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2021. Θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με τους 4 Συλλόγους Γυναικών της Περιφερειακής Ενότητας Πάρου-Αντιπάρου: Σύλλογος Γυναικών Αντιπάρου, Σύλλογος Γυναικών Νάουσας Πάρου, Σύλλογος Γυναικών Μάρπησσας και Σύλλογος Γυναικών Πάρου “Αρηίς”.
 

Το παρόν συνέδριο αποτελεί πλέον ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, καθώς υλοποιείται τα 13 τελευταία χρόνια σε διαφορετικά νησιά των Κυκλάδων με εκπροσώπους 16 Συλλόγων Γυναικών από 13 Κυκλαδονήσια.

Για την φετινή χρονιά επιλέχθηκε το θέμα της πολιτιστικής κληρονομιάς με έμφυλη διάσταση. Η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι στοιχείο της ταυτότητάς μας, ζώσα και βιωμένη σχέση με τον τόπο και τους προγόνους μας και το συνέδριο θα επιχειρήσει να φωτίσει ζητήματα όπως η προστασία της από τις διάφορες προκλήσεις και κινδύνους και η συμβολή των πολιτών και των Συλλόγων στην διάσωση και ανάδειξή της.

Η Ο.Συ.Γυ.Κυκλάδων ιδρύθηκε το 2013 και συμμετέχουν σε αυτή 16 Σύλλογοι Γυναικών από 13 νησιά (Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Σύρος, Τήνος και Φολέγανδρος) και σκοπό της έχει τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπησή τους για την επίτευξη των επιδιώξεών τους.

Οι συνδιοργανωτές Σύλλογοι Γυναικών Πάρου (Μάρπησσας, Νάουσας, Πάρου Αρηίς) και Αντιπάρου είναι πολύ ενεργοί τα τελευταία χρόνια με ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες φιλανθρωπικές, αναβίωσης ηθών και εθίμων, κοινωνικές, ψυχαγωγικές, τουριστικές, ταξιδιωτικές κ.α. Με πολλές εκδηλώσεις στο βιογραφικό τους και με τη στήριξη από τους Δήμους Πάρου και Αντιπάρου έχουν αποκτήσει την τεχνογνωσία και την εμπειρία για το βήμα παραπάνω προσθέτοντας στο πλούσιο ενεργητικό τους ένα Πανκυκλαδικό Συνέδριο! Αναμένεται επίσης το συνέδριο να στηριχθεί όπως κάθε χρόνο από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, τη Γενική Γραμματεία Νησιωτικής Πολιτικής, το ΚΕΘΙ και το Γ.Γ.Δ.Ο.Π.Ι.Φ.

Ενδεικτικά δίνεται στη δημοσιότητα ένα μικρό μέρος από το πολλά υποσχόμενο πρόγραμμα του Συνεδρίου:

  • Απόδοση τιμής στην αρχαιολόγο κα Φωτεινή Ζαφειροπούλου για την συνολική προσφορά της στη διάσωση και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς στις Κυκλάδες και στην κα Μαρουσώ Φαρούπου για την προσφορά της στη διάσωση της λαϊκής παράδοσης της Αντιπάρου

  • παρουσίαση της Europeanna (Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Βιβλιοθήκη Πολιτιστικής Κληρονομιάς). Η e-βιβλιοθήκη, διαθέσιμη και στα ελληνικά, προσφέρει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια ψηφιοποιημένα βιβλία και άλλα έργα της ευρωπαϊκής πολιτιστικής κληρονομιάς!

  • Επίσκεψη και ξενάγηση στις αρχαιολογικές ανασκαφές στο νησάκι του Δεσποτικού

Στο επόμενο χρονικό διάστημα θα ανακοινωθεί το πλήρες πρόγραμμα του 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου. Την Κυριακή 10 Οκτωβρίου θα διεξαχθούν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας.

Χορηγοί επικοινωνίας του 12ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου οι εφημερίδες ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ και η Φωνή της Πάρου και ο ραδιοφωνικός σταθμός ΗΧΩ FM.

 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
DEYATH
Denaxa
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Άλμα της Σαντορίνης στην ψηφιακή εποχή
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Α.Ο. Θήρας : Πρώτη "παράσταση" στην έδρα του για τη φετινή σεζόν
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Γ΄ Εθνική : Στον 5ο όμιλο η Σαντορίνη - Αναλυτικά το πρόγραμμα.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Ευθεία Φηρών Πύργου λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συγχαρητήρια Μ. Ορφανού προς το νέο προεδρείο των εργαζομένων στην ΔΕΥΑΘ
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευχαριστήρια προς ΓΝΘ - ΠΑΓΝΗ της οικογένειας του Γρηγόρη Καρέλη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ δημιουργεί τη δική του χορωδία
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διακοπή ηλεκτροδότησης λόγω τεχνικών εργασιών (15/10)
ΕΛΛΑΔΑ
Η AEGEAN αυξάνει τη συμμετοχή της στην Animawings και ενισχύεται στην αγορά της Ρουμανίας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Χαιρετισμός για την 60ή εθελοντική αιμοδοσία από την διευθύντρια του Ν/Σ Παίδων "Αγία Σοφία", Σοφία Ιωαννίδου
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Τοποθέτηση της Θηραϊκής Πολιτείας για τη δημοπράτηση της νέας εργολαβίας καθαριότητας του Δήμου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ξεκίνησε η τοποθέτηση 10 εξωτερικών αυτόματων απινιδωτών (AED Plus) , εννέα στη Σαντορίνη κι ενός στη Θηρασιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διημερίδα με θέμα «Ψηφιακή πλατφόρμα εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας χερσαίου και υποθαλάσσιου χώρου Σαντορίνης»
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ο όμιλος Andronis προχωρά στην κατασκευή κατοικιών προσωπικού για τη στέγαση των εργαζομένων του στην Σαντορίνη
ΕΛΛΑΔΑ
Κεραυνούς έφερε ο «Μπάλλος» στην Αττική - Χιόνια σε Δυτ. Μακεδονία και Πίνδο
Hondos_211012
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.