Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

"Αντικοινωνικά σχέδια" : άρθρο του Ν. Συρμαλένιου για τον Προϋπολογισμό του 2021

Συντάκτης: ΔΚ

Σε άρθρο του για τον Κρατικό Προυπολογισμό 2021, ο  Νίκος Συρμαλένιος βουλευτής Κυκλάδων ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, αναφέρει τα εξής : 

Η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε, αποκλειστικά μόνη, τον Προϋπολογισμό του 2021.

 

Προσπαθεί να επιπλεύσει εν μέσω πανδημίας και ύφεσης με έναν προϋπολογισμό εξωπραγματικό, χωρίς διασφαλισμένα έσοδα και με περικοπές κοινωνικών δαπανών, παραμένοντας στο γνωστό μοτίβο των ελαφρύνσεων προς τις μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ παράλληλα συνεχίζει να ακυρώνει μια σειρά από θετικά μέτρα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
 

Και μιλάμε για έναν εξωπραγματικό Προϋπολογισμό, δηλαδή ψεύτικο, αφού βασίζεται σε κυβερνητικές παραδοχές εικονικής πραγματικότητας, τόσο σε επίπεδο προβλέψεων, ως συνέχεια και των εκτιμήσεων της για το 2020 στις οποίες έχει πέσει παταγωδώς έξω, όσο και στο επίπεδο των εκτιμήσεων της για το 2021.
 

Για λόγους συντομίας,δεν θα επαναλάβω το αφήγημα που ψευδώς η κυβέρνηση αναπαράγει, ότι η ανάκαμψη ξεκίνησε το β’ εξάμηνο του 2019, ενώ είναι σαφές, με βάση και τα επίσημα, πλέον, στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ότι η καθοδική πορεία του ΑΕΠ επιβεβαιώθηκε μέσα στο β’ εξάμηνο, ακριβώς γιατί από το 2,8 του β’ τριμήνου εμφανίζει πτωτικό ρυθμό 0,9 το δ’ τρίμηνο.
 

Θα μιλήσω,όμως, για τις τρεις παραδοχές που καθιστούν,τουλάχιστον,ανέφικτη την υλοποίηση του Π-Υ του 2021 και επομένως και της προσδοκώμενης αύξησης του ΑΕΠ κατά 4,8 %. Όταν μάλιστα έχουμε αυτή τη στιγμή την Ελλάδα και με βάση τα στοιχεία του γ’ τριμήνου ως ουραγό ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ε.Ε.
 

Παραδοχή 1η: Η είσπραξη των φορολογικών εσόδων αυξημένων κατά 3,5 δις.Το ερώτημα είναι: πως θα εισπράξεις παρά του μη έχοντος, όταν, πέραν των αναβαλλόμενων φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, έχουμε επιπλέον 2,5 δις χρέη των φυσικών προσώπων όλη αυτήν την περίοδο;
 

Παραδοχή 2η: Ταμείο Ανάκαμψης. Στην καλύτερη περίπτωση και με τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, θα εισπραχθούν 3 δισ. το δεύτερο εξάμηνο του 2021, εφόσον όλα πάνε καλά.
 

Παραδοχή 3η: οι επενδύσεις το 2021 θα αυξηθούν κατά 23,2%. Ερώτημα: Σε ποια χρονιά στη χώρα μας είχαμε ένα τέτοιο ρυθμό αύξησης, από τη μία χρονιά στην άλλη; Και επειδή μιλάμε για επενδύσεις, από τις αποκρατικοποιήσεις που είναι το δυνατό σημείο της κυβέρνησης, έχουμε εισπράξει φέτος μόνο 2,2 εκατομμύρια (!), με την προσδοκία να εισπράξουμε άλλα 42 μέχρι το τέλος του έτους.
 

Από εκεί και πέρα, ιδιαίτερα ανησυχητικές είναι οι περικοπές, αντί για ενίσχυση, στην υγεία, της τάξης των 570 εκατομμυρίων και συνεπώς μηδενική αύξηση για τις δαπάνες του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για εξοπλισμό και προμήθειες. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να πούμε ότι από τις 34 προτάσεις που έκανε η ΝΔ για το Ταμείο Ανάκαμψης, μόνο μία αφορά την υγεία, και αυτή μόνο για το θέμα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής ταυτότητας των ασθενών.
 

Περαιτέρω προβλέπεται μείωση κατά 220 εκατομμύρια στο Υπουργείο Εσωτερικών για τους ΟΤΑ, δήμους και περιφέρειες, μείωση κατά 32 εκατομμύρια στο Υπουργείο Τουρισμού και μείωση κατά 13 εκατομμύρια στο Υπουργείο Πολιτισμού. Στο δε Υπουργείο Ναυτιλίας υπάρχει μείωση 46 εκατομμύρια ευρώ, με αόρατο το κονδύλι για το Μεταφορικό Ισοδύναμο και δραστική μείωση των κονδυλίων για τις άγονες γραμμές.
 

Τα παραπάνω δείχνουν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ουσιαστικά θέλει να υπηρετήσει πιστά το «σχέδιο Πισσαρίδη», το οποίο θέλει λιγότερο κοινωνικό κράτος, διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ιδιωτική επικουρική ασφάλιση και αυτή είναι ακριβώς η ιδεολογία την οποία πρεσβεύει αυτή η κυβέρνηση.
 

Βεβαίως, η κυβέρνηση επικαλείται ως αιτία όλων των δεινών την πανδημία. Και φυσικά η πανδημία είναι μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για όλο τον πλανήτη.
 

Όμως, δεν μπορεί η πανδημία να χρησιμοποιείται δια πάσα νόσον, για σωρεία απευθείας αναθέσεων σε κολλητούς και φίλους αλλά τελικά και για συρρίκνωση της δημοκρατίας και στο κοινοβούλιο και στην κοινωνία, με περιορισμούς και με καταστολή.Φυσικά και όλοι περιμένουμε το εμβόλιο για να υπάρξει ανάκαμψη, αλλά από εκεί και πέρα το εμβόλιο αυτή τη στιγμή είναι υπό δοκιμασία και θα δούμε αν πραγματικά θα προλάβει να λειτουργήσει ουσιαστικά μέσα στο 2021.
 

Στον αντίποδα, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επεξεργάζεται ένα σχέδιο, που πραγματικά θα ενισχύσει το κοινωνικό κράτος, την υγεία, την παιδεία και την πρόνοια. Θα ενισχύσει, επίσης, τον αγροτοδιατροφικό τομέα, ως κύριο πυλώνα της αναπτυξιακής πορείας. Θα ενισχύσει την έρευνα και την καινοτομία. Θα ενισχύσει πραγματικά την κοινωνική πλειοψηφία με ένα ενεργειακό πράσινο πρόγραμμα αυτάρκειας και εξοικονόμησης, βασισμένο, κυρίως, στις Ενεργειακές Κοινότητες αλλά και έναν χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, ο οποίος δεν θα εξυπηρετεί τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Θα ενισχύσει, τέλος, τον Τουρισμό, άρρηκτα συνδεδεμένο με το περιβάλλον και τη φέρουσα ικανότητα.
 

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΚΟΣΜΟΣ
Έφυγε ο σπουδαίος δημοσιογράφος Λάρι Κινγκ
ΕΛΛΑΔΑ
Η κολχικίνη στο πρωτόκολλο θεραπειών της CoViD-19
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Σε οικογενειακό κλίμα και τηρώντας τα μέτρα η κοπή της πίτας του Α.Ο. Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Προς αποκατάσταση πολλά κτήρια του Δήμου Θήρας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευχαριστήρια ανακοίνωση του Πτωχοκομείου
ΕΛΛΑΔΑ
Ε.Ε: Καμία απόφαση ακόμη για το "πιστοποιητικό εμβολιασμού", προσαρμογή στα νέα δεδομένα διαθεσιμότητας εμβολίων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Νότιοι - Νοτιοανατολικοί άνεμοι εως 8 μποφόρ στο Ν. Αιγαίο
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το Σάββατο 23/1 στις 10.00 στο ΔΑΠΠΟΣ, ο Α.Ο. Θήρας θα κόψει την βασιλόπιτά του
ΕΛΛΑΔΑ
Ανοίγουν 1η Φεβρουαρίου Γυμνάσια και Λύκεια
ΕΛΛΑΔΑ
Χατζηδάκης : Προτεραιότητά μας η στήριξη του τουρισμού
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Εκοιμήθη σήμερα ο ιερομόναχος Γαβριήλ Μάινας
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνεχίζει τις συντηρήσεις αθλητικού υλικού το ΔΑΠΠΟΣ
ΕΛΛΑΔΑ
Έως τις 31/1 οι υπεύθυνες δηλώσεις των ιδιοκτητών ξενοδοχείων 12μηνης λειτουργίας για τη λήψη της ειδικής αποζημίωσης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πτωχοκομείο: Ανακοίνωση εκποίησης οικοπέδου με τα των εντός αυτού κτισμάτων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δυσκολεύουν τα ταξίδια για τους Βρετανούς - Υποχρεωτικό το αρνητικό τεστ Covid
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.