Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2020

ΜεΡΑ25: Μετά την Τήνο, η Άνδρος

Η ανακοίνωση της ΠΣΕ Κυκλάδων ΜέΡΑ25 έχει ως ακολούθως:


Μετά την Τήνο, η Άνδρος. Οι ανεμογεννήτριες των μεγάλων εταιρειών και των μεγάλων κερδών καταστρέφουν την επί αιώνες εναρμονισμένη συμβίωση του τόπου, των ζωντανών και των ανθρώπων. Θα ακολουθήσουν κι άλλα νησιά, το ένα μετά το άλλο.

Στην Άνδρο υπάρχουν σημαντικοί και δραστήριοι φορείς που έχουν ήδη στο ενεργητικό τους ποικίλα επιτεύγματα που αθροιστικά συνθέτουν τις προϋποθέσεις για την ανάδειξη του νησιού σε πρότυπο ήπιου και βιώσιμου τουρισμού σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ανάμεσα σε αυτά ξεχωρίζει η συμβολή τους στην ανάδειξη της ξερολιθιάς ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η ανάδειξη και αναγνώριση από διεθνείς φορείς ενός σημαντικού δικτύου μονοπατιών, αλλά και η φροντίδα για την προστασία των απειλούμενων σπιζαετών.

Σε κοινό Δελτίο Τύπου (που υπογράφουν το Δίκτυο Oικολογικών Οργανώσεων Αιγαίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Άνδρου (ΣΕΔΑ), το, Κέντρο Σύγχρονης Έρευνας και Δράσης (φορέας του εγχειρήματος Andros Routes), ο ΦΟΡΕΑΣ Προγράμματος ΥΠΕΝ – LifeBonelli EastMed «Διατήρηση & Διαχείριση Σπιζαετού στην Ανατολική Μεσόγειο», Πανεπιστήμιο Κρήτης & Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, η Εταιρεία Εναλλακτικού Τουρισμού ONE FOOT FORWARD IKE, ο Φορέας Κατοίκων Άνδρου #SaveAndros, αλλά και ο Κυνηγετικός Σύλλογος Άνδρου), δηλώνουν την απόλυτη αντίθεσή τους στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών που έχει ήδη αρχίσει στο Φραγκάκι, τόπο μνημειακό εξαιτίας των χαρακτηριστικών σχηματισμών της ανδριώτικης ξερολιθιάς αλλά και ιδιαίτερα σημαντικό για την επιβίωση του σπιζαετού. Και καταγγέλλουν τις σοβαρές παρατυπίες της διαδικασίας αδειοδότησης των αιολικών στην Ελλάδα, που και στην Άνδρο όπως και σε όλες σχεδόν τις περιοχές της χώρας εμφανίζουν σοβαρές αποκλίσεις και από την Ευρωπαϊκή και από την Ελληνική νομοθεσία.

Το ΜέΡΑ25 θεωρεί αναγκαία την ενεργειακή μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στις ανανεώσιμες μορφές ενέργειας. Όμως όχι μ΄ αυτό τον τρόπο, όχι σ΄ αυτούς τους ιερούς τόπους. Υπάρχουν άλλοι τρόποι και άλλοι τόποι.

Συμφωνούμε απόλυτα με την αγανάκτησή των ενεργών πολιτών της Άνδρου για τις «ανεπίστρεπτες βλάβες τεράστιας, πρωτόγνωρης κλίμακας πάνω στο χειροποίητο και ανεκτίμητης αξίας κυκλαδικό τοπίο» καθώς και με τη διαπίστωση τους ότι «τέτοιες εγκληματικές χωροθετήσεις παραπέμπουν σε καθεστώτα αποικιοκρατικά και δεν επιτρέπονται σε καμιά πολιτισμένη χώρα».

Συμπαραστεκόμαστε στον αγώνα των φορέων που έχουν ήδη μηνυθεί από την ΑΙΟΛΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ GREEK WIND POWER AE.
Και παραπέμπουμε στις θέσεις του ΜέΡΑ25 για ενεργειακή μετάβαση χωρίς καταστροφή και με οικονομικό όφελος για τους κατοίκους και όχι για τους ολιγάρχες της ενεργειακής βιομηχανίας.

ΠΣΕ Κυκλάδων ΜέΡΑ25


 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Υδρογόνο : το καύσιμο του μέλλοντος, - Προτεραιότητα η δημιουργία υποδομών στην Ελλάδα
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Αθλήτριες Εθνικής ομάδας βόλεϊ : "Φτάσαμε στα όρια μας, απαιτούμε την διασφάλιση ολοκλήρωσης του φετινού πρωταθλήματος"
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΣΥΡΙΖΑ Θήρας : Ερωτηματικά για την έφεση της ΑΕΜΥ στην επαναπρόσληψη των τεσσάρων απολυμένων του Γ.Ν.Θ.
ΕΛΛΑΔΑ
Α. Ξανθός: Ο προϋπολογισμός δείχνει ότι δεν μάθατε τίποτα από την πανδημία
ΚΟΣΜΟΣ
USTOA: Η Ελλάδα τρίτη προτίμηση των Αμερικανών τουριστών για το 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ικανοποίηση της Θηραϊκής Πολιτείας για την πρόοδο των εργασιών του αναψυκτηρίου στην Έξω Γωνιάς
ΕΛΛΑΔΑ
Παράταση έως τις 7 Δεκεμβρίου στο lockdown
ΕΛΛΑΔΑ
Γεγονός η πρώτη αεροδιακομιδή ασθενών από τη Βόρεια Ελλάδα στην Αθήνα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ευχαριστίες και προτροπή ενίσχυσής του, από το Πτωχοκομείο Θήρας
ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλαδική απεργία στο Ε.Σ.Υ. – Συγκέντρωση στις 12 στο Υπ. Υγείας
ΕΛΛΑΔΑ
Κίνημα Αλλαγής : Ο τουρισμός καταρρέει και η κυβέρνηση αυτοσχεδιάζει
ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλαδική απεργία σήμερα, χωρίς πλοία αλλά με αεροπλάνα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Blue Star Chios: ανεκτέλεστο δρομολόγιο 26/11
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΕΛΜΕ Θήρας συμμετέχει στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το "δέκα το καλό" δεν μένει πια εδώ
Denaxa
Λιγνός_νέα
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.