Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Δήλωση Νίκου Συρμαλένιου για το τραγικό συμβάν στη Φολέγανδρο

Συντάκτης: ΔΚ

Δυστυχώς με μεγάλη μας λύπη πληροφορηθήκαμε το τραγικό συμβάν που έγινε χθες στη Φολέγανδρο με την απώλεια ενός συμπατριώτη μας 60 ετών που «έφυγε» περιμένοντας το ελικόπτερο για να τον μεταφέρει σε νοσοκομείο.
 

Είναι προφανές ότι δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε φοβούμαστε το τελευταίο τέτοιο περιστατικό που βιώνουν τα νησιά μας, ιδιαίτερα τα μικρά και πιο απομακρυσμένα. Είναι επίσης προφανές πως, σε ό,τι μας αφορά, το θέμα αυτό δεν προσφέρεται για πολιτική εκμετάλλευση στις πλάτες μιας τραγικής απώλειας και μιας οικογένειας που θρηνεί για τον άνθρωπο της.
 

Όμως δεν είναι δυνατόν να αποσιωπηθούν μια σειρά ευθύνες και περιστατικά, τα οποία αν είχαν αποφευχθεί ίσως να μην είχε χαθεί μια ακόμα ανθρώπινη ζωή.
 

Καταρχήν να διασαφηνίσω ότι από τις πληροφορίες που έχουμε:
 

Πρώτον, οι δύο αγροτικές γιατροί που υπηρετούν στο Π.Π.Ι. έκαναν το ανθρωπίνως δυνατόν, ειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή το ΕΚΑΒ, με εντολή του οποίου απογειώθηκε το ελικόπτερο μετά περίπου από ένα δίωρο. Η απουσία όμως έστω και ενός νοσηλευτή/νοσηλεύτριας, ακυρώνει στην πράξη ή μετριάζει όλη την προσπάθεια, έστω και υπεράνθρωπη.
 

Δεύτερον, η έλλειψη ασθενοφόρου στο νησί εδώ και μεγάλο διάστημα, αποτελεί κραυγαλέο γεγονός, παρά τις εξαγγελίες της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ότι θα προμηθευτούν όλα τα μικρά νησιά με σύγχρονα ασθενοφόρα μικρού τύπου (ανακοίνωση της ΠΝΑΙ από το Φεβρουάριο του 2020). Το ίδιο κραυγαλέο είναι ταυτόχρονα η έλλειψη οδηγού και διασώστη που θα υποστηρίζουν τη λειτουργία του ασθενοφόρου.
 

Τρίτον, παρά τη σχετικά έγκαιρη ανταπόκριση του ΕΚΑΒ, από ότι φαίνεται οι δυσλειτουργίες και οι καθυστερήσεις στην πλήρη αξιοποίηση των μέσων για την κάλυψη των έκτακτων περιστατικών, συνεχίζονται. Τα πτητικά μέσα δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος που κυρώθηκε με νόμο από το Μάϊο του 2019 και τροποποιήθηκε μετά επί κυβέρνησης ΝΔ, ακόμα δεν έχουν παραληφθεί. Επίσης τα τρία πλωτά κατάλληλα εξοπλισμένα του Λιμενικού, ένα εκ των οποίων σταθμεύει στη Νάξο, βρίσκονται αραγμένα εδώ και μήνες από την ημέρα των εγκαινίων, λόγω έλλειψης στελέχωσης τους από το κατάλληλο προσωπικό. Τέλος η οδηγία του ΕΟΔΥ για αεροδιακομιδή των ενδεχόμενων ασθενών covid, αποκλειστικά με μία κάψουλα, δυνητικά οδηγεί σε καθυστερήσεις σε μεταφορές περιστατικών που χρήζουν απόλυτα επείγουσα διακομιδή.
 

Δυστυχώς όλα όσα λέμε και όλα όσα πιθανόν να γραφτούν δεν γυρίζουν τη ζωή του συνανθρώπου μας πίσω. Τουλάχιστον θα γίνουν πιο γρήγορα κάποια βήματα, έτσι ώστε η ανθρώπινη ζωή στον 21ο αιώνα και στα νησιά να υπολογίζεται εξ ίσου με τους συμπολίτες μας της ηπειρωτικής Ελλάδας;
 

Δεν είμαστε και τόσο αισιόδοξοι.
 

Θερμά και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του συμπατριώτη μας από τη Φολέγανδρο!!!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Atacon
web radio
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το "δέκα το καλό" δεν μένει πια εδώ
ΕΛΛΑΔΑ
Πανελλαδική απεργία αύριο
ΕΛΛΑΔΑ
Ακυρώσεις και τροποποιήσεις πτήσεων της AEGEAN στις 25, 26 και 27/11
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Blue Star Chios: ανεκτέλεστο δρομολόγιο 26/11
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΕΛΜΕ Θήρας συμμετέχει στην απεργία της 26ης Νοεμβρίου
ΕΛΛΑΔΑ
ΔΙΣ: δεν τυγχάνει προνομιακής μεταχείρισης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Πέθανε η Πρωθιέρεια των Ολυμπιακών αγώνων, Μαρία Μοσχολιού
ΕΛΛΑΔΑ
FedHATTA: Αίτημα για παράταση του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους» μέχρι το τέλος του 2021
ΕΛΛΑΔΑ
79.000 € στον Δήμο Θήρας για τον κορωνοϊό
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Βόρειοι - Βορειοανατολικοί άνεμοι εως 8 μποφόρ τοπικά, για σήμερα 25/11
ΕΛΛΑΔΑ
FedHATTA: Να δώσει το κράτος τα επιδόματα και το Δώρο Χριστουγέννων, των εργαζόμενων σε αναστολή
ΕΛΛΑΔΑ
Όσες οι κλίνες των ξενοδοχείων, τόσα τα κρεβάτια της βραχυχρόνιας μίσθωσης..
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ λόγω εργασιών της Δ.Ε.Υ.Α.Θ.
ΕΛΛΑΔΑ
Video για την ανάδειξη του θρησκευτικού τουρισμού απο την MTC Group
ΕΛΛΑΔΑ
Ρύθμιση όρων και προυποθέσεων για το επάγγελμα του τουριστικού συνοδού
Denaxa
Hondos_201117
© 2020 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.