Σάββατο, 24 Ιουλίου 2021

Πρόοδος Υλοποίησης Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» και «Αλιείας και Θάλασσας» Κυκλάδων

O Nίκος Συρμαλένιος κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή με θέμα την πρόοδο Υλοποίησης Προγραμμάτων «Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων» (CommunityLed Local DevelopmentCLLDLEADER και «Αλιείας και Θάλασσας» Κυκλάδων.

 Ως γνωστόν, η Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων εφαρμόζεται στο πλαίσιο του Μέτρου 19 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020. Αντίστοιχα, εφαρμόζεται και το Τοπικό Πρόγραμμα CLLD/ Αλιείας και Θάλασσας. Αποτελούν εξαιρετικά σημαντικά εργαλεία για την περιφερειακή ανάπτυξη και την βιώσιμη πρόοδο της υπαίθρου.

Στις Κυκλάδες έχουν ήδη εκδοθεί 2 προκηρύξεις για υποβολή επενδυτικών Σχεδίων στο Πρόγραμμα CLLD/ LEADER για ιδιωτικά (Νοέμβριος 2019) και δημόσια έργα (Ιούλιος 2019) το 2019. Στην μεν πρόσκληση για τα ιδιωτικά έργα υποβλήθηκαν συνολικά 53 προτάσεις με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 7.324.449,16€, υπερκαλύπτοντας κατά 246% περίπου την αρχική ενδεικτική δημόσια δαπάνη η οποία ήταν 2.980.000,00€. Στην δε πρόσκληση για τα δημόσια έργα υποβλήθηκαν συνολικά 24 προτάσεις με συνολική αιτούμενη δημόσια δαπάνη 2.461.354,59€, υπερκαλύπτοντας κατά 155% περίπου την αρχική ενδεικτική δημόσια δαπάνη η οποία ήταν1.590.000,00€.

Σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα, και κατόπιν τηλεδιάσκεψης με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και τη συντονιστική επιτροπή των Ομάδων Τοπικής Δράσης CLLD/LEADER όλης της Ελλάδας βρίσκεται «υπό εξέταση η παράταση και απλοποίηση των προγραμμάτων LEADER» και αυξήθηκε η «δημόσια δαπάνη του προγράμματος για τις ιδιωτικές επενδύσεις σε 253 εκατομμύρια ευρώ, από 146 εκατομμύρια ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός» εντάσσοντας «ακόμα 700-800 επενδύσεις που έχουν εγκριθεί για αγρότες και µικροεπενδυτές» σε όλη την Ελλάδα.

Το Σεπτέμβριο του 2019 αναρτήθηκε η Αναμόρφωση του Τοπικού Προγράμματος από την Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων Α.Ε., η οποία και έχει ορισθεί ως Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράµµατος (Ε.Π.) Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020 και της έχουν ανατεθεί οι αρμοδιότητες διαχείρισης για Πράξεις του Μέτρου 8.3.3 «Εφαρμογή στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης» της Προτεραιότητας 4 «Αύξηση της απασχόλησης και της εδαφικής συνοχής».

Με την ίδια υπ’ αριθ. 2900 /1-8-2018 Υπουργική Απόφαση εκχωρήθηκε το ποσό του 1.889.052,00 για την υλοποίηση Επενδυτικών Σχεδίων δημοσίου και ιδιωτικού χαρακτήρα στις Κυκλάδες για την περίοδο 2018 έως 2023. Το ανωτέρω ποσό αφορά το άθροισμα της κοινοτικής και εθνικής συμμετοχής και εμφανίζεται θετική διαφοροποίηση από το καταγεγραμμένο ποσό προς διάθεση της Αναμόρφωσης του Τοπικού Προγράμματος κατά περίπου 700.000 ευρώ.

Σσκοπός των προγραμμάτων είναι η μέγιστη δυνατή ωφέλεια όλων των νησιών και των κατοίκων με τη μεθοδολογία σχεδιασμού «από τα κάτω» (“bottom-up”). “Ομως, λόγω του γεωγραφικού κατακερματισμού των Κυκλάδων, οι δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης είναι δύσκολο να λάβουν χώρα στο σύνολο των δήμων, με αποτέλεσμα η πληροφόρηση να μην φτάνει μέχρι τις τοπικές κοινότητες. Είναι εξαιρετικά υψηλό το ενδιαφέρον των δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για τα προγράμματα αυτά, το οποίο και αποτυπώνεται στην υπερκάλυψη των αρχικώς κατανεμημένων προϋπολογισμών, όμως δεν είναι γνωστό πώς θα κατανεμηθούν τα κονδύλια μετά την ανακοίνωση περί αύξησης του προϋπολογισμού Πρόγραμμα CLLD LEADER. Σε άλλες περιοχές, όπως το Ηράκλειο Κρήτης, τα νησιά της Αττικής και η Χαλκιδική, έχουν ήδη εκδοθεί προσκλήσεις για Πρόγραμμα CLLD «Αλιείας και Θάλασσας». Τέλος,στην ιστοσελίδα του προγράμματος δεν πληρούνται οι όροι διαφάνειας και ενημέρωσης, καθώς δε γνωρίζουμε πόσα και ποια είναι τα έργα που επιχορηγούνται, ποια είναι επιλαχόντα και ποια απορρίπτονται, δηλαδή τη σειρά κατάταξης τους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Hondos_210719
Lefteris
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΕΛΛΑΔΑ
Το φθινόπωρο οι νέοι διαγωνισμοί για τη Δ’ Φάση της Ηλεκτρικής Διασύνδεσης Κυκλάδων
ΕΛΛΑΔΑ
 Καύσωνας εκατομμυρίων από ΤΖΟΚΕΡ και ΛΟΤΤΟ στα καταστήματα ΟΠΑΠ – 1,5 εκατ. ευρώ στο τζακ ποτ του ΤΖΟΚΕΡ και 1,4 εκατ. ευρώ στο ΛΟΤΤΟ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ
Το μήνυμα του Προέδρου του Δ.Α.Π.Π.Ο.Σ για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απαιτείται προσοχή των οδηγών λόγω έργων διαγράμμισης στο οδικό δίκτυο της Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Πρόσκληση συνεδρίασης Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Θήρας (28/7 17.00)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνελήφθη στη Θήρα ένας αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνελήφθη μη νόμιμος αλλοδαπός για διακίνηση ναρκωτικών και κλοπή στη Θήρα
ΕΛΛΑΔΑ
ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ: Περισσότερα από 9 εκατομμύρια ευρώ σε κέρδη μοίρασε την προηγούμενη εβδομάδα
ΕΛΛΑΔΑ
Δύο υποχρεωτικά Covid τεστ την εβδομάδα για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε τουρισμό και εστίαση
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
33 Covid (+) στη Σαντορίνη, 45 στη Μύκονο, 17 στην Πάρο και 3 στη Νάξο
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Επίσκεψη του συμβούλου του Π/Θ Γιώργου Κρεμλή στην Σαντορίνη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
First time Santorini? Οι αναθεωρημένες κορυφαίες συμβουλές του Lonelyplanet για την "πρώτη φορά Σαντορίνη"!
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Σαντορίνης από το Σ.Ε.Ο.Ο.Κυκλάδων και το ΣΩ.Τ.ΛΕ.Σ
ΕΛΛΑΔΑ
Γρηγόρης Τάσιος: η Μύκονος έδειξε ότι κατέρρευσε ο μύθος των covid free προορισμών
ΕΛΛΑΔΑ
Σε 2,3 εκατομμύρια περίπου ανέρχονται οι τουρίστες που έχουν επισκεφθεί την Ελλάδα το 2021
Denaxa
Λιγνός_νέα
ΔΕΥΑΘ
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.