Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων: Η παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα φιλέτων της Υγείας καθίσταται επικίνδυνη - Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων

Η πολιτική της Κυβέρνησης για παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα φιλέτων της Υγείας καθίσταται επικίνδυνη ιδιαίτερα  για όσους κατοικούμε μόνιμα  στα Νησιά
Ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ για την μη διάθεση αεροπλάνων για διακομιδές
 

Εν μέσω πανδημίας το ΕΚΑΒ στα νησιά παραμένει χωρίς διαθέσιμο αεροπλάνο από τις 28/5   ανοίγοντας και εδώ το δρόμο σε ιδιώτες.

Το κενό προτίθεται να καλύψει η κυβέρνηση με την συνδρομή ιδιωτικών πτητικών μέσων,  προφασιζόμενη τις αυξημένες ανάγκες διακομιδών, λόγω covid-19 κατά την τουριστική περίοδο και αδυναμίας των Ενόπλων Δυνάμεων να ανταποκριθούν. Στο πλαίσιο αυτό είναι δεδομένο ότι το μέλλον της βάσης του ΕΚΑΒ Κυκλάδων στη Σύρο καθίσταται αβέβαιο.

Στο προς ψήφιση νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, που κατατέθηκε στη Βουλή στις 3/6/2020, αναφέρεται η θερινή περίοδος (έως 30/9) ως η περίοδος που θα επιχειρούν τα ιδιωτικά πτητικά μέσα, μετά την κατάρτιση καταλόγου των διαθέσιμων προς σύμπραξη με το ΕΚΑΒ.  Εύλογα αναρωτιέται κανείς, ποιός ιδιώτης θα μετασκευάσει το αεροπλάνο του προκειμένου να «συμπράξει» για ένα τρίμηνο; Προφανώς, ανοίγει η πίσω πόρτα για πιο μόνιμες συνεργασίες με επιχειρηματίες, που όπως πάντα επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν τις επιχειρηματικές τους απώλειες με δημόσιο χρήμα, κατ΄αναλογία των χρυσοπληρωμένων θαλάσσιων διακομιδών με ψαρόβαρκες.

Η εμπειρία της χρήσης των ιδιωτικών μέσων, όσο κι αν παρουσιάζεται άμεση και αποτελεσματική, είναι πικρή και έχει σημαδέψει το ΕΚΑΒ με απώλειες διασωστών, γιατρών, ασθενών και συνοδών, μετά την πτώση τριών εξ αυτών (Σούνιο, Ικαρία, Ανάφη).

Όλα αυτά αρκετά πριν την πρόσφατη αναβάθμιση και την ίδρυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και την χρήση πιστοποιημένου, εξοπλισμένου και στελεχωμένου με ειδικευμένο προσωπικό πτητικού μέσου. Σημειώνεται ότι οι ελάχιστες αερο-διακομιδές, που έχουν εκτελεστεί αυτά τα χρόνια από ιδιωτικά πτητικά μέσα διαμέσου των ασφαλιστικών εταιριών, γίνονται μόνο κατά την διάρκεια της μέρας, ποτέ νύχτα, μόνο με καλό καιρό και με επίπεδο ιατρικών υπηρεσιών εντελώς ανεξέλεγκτο, συχνά ανύπαρκτο. 

Η ανάγκη αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος σε υγειονομικά ασφαλές περιβάλλον θα τύχει  ευρείας χρηματοδότησης από ευρωπαϊκές ενισχύσεις στο άμεσο μέλλον. Αντί λοιπόν  να γίνει αποδέκτης αυτών των ενισχύσεων το ΕΚΑΒ και να ενδυναμωθεί μια δημόσια υπηρεσία, που έχει μοναδική τεχνογνωσία  και διαθέτει πανελλήνια δομή και οργάνωση, στην κρίσιμη στιγμή της «είσπραξης» ενίσχυσης εμφανίζονται τα «δικά μας παιδιά», τα ίδια που κατά την διάρκεια της πανδημίας αρνήθηκαν ακόμη και την μεταφορά των tests για  covid-19  με τα αεροσκάφη τους.

Καταγγέλλουμε την επιστροφή σε επισφαλείς και πανάκριβες διακομιδές, που θα πληρώνονται από δημόσιο χρήμα μετά την θάλασσα και στον αέρα. Η πολιτική της Κυβέρνησης για παραχώρηση στον ιδιωτικό τομέα φιλέτων της Υγείας καθίσταται επικίνδυνη ιδιαίτερα  για όσους κατοικούμε μόνιμα  στα Νησιά.
Καλούμε τις κοινωνίες των νησιών να αντιδράσουν, τα σωματεία εργαζομένων, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι Υγειονομικοί να πάρουν θέση μπροστά σε αυτή την οπισθοδρόμηση, στην επισφάλεια και την κατασπατάληση του Δημόσιου Χρήματος. Καταγγέλλουμε τους κυβερνητικούς βουλευτές και Υπουργούς των Κυκλάδων για συνενοχή σε αυτό το πλήγμα ενάντια στην υγειονομική ασφάλεια των κατοίκων και την ολιγωρία τους προσβλέποντας στην πελατειακή αξιοποίηση των διακομιδών. Η σκηνοθεσία έχει υπογραφή Μαξίμου και το γνωρίζουν.

Η πανδημία ανέδειξε την αναγκαιότητα ενίσχυσης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, γιατί αυτό ήταν το μόνο στήριγμα των πολιτών στη διάρκειά της και παραμένει. Δεν επιτρέπουμε να τη μετατρέψει η κυβέρνηση σε ευκαιρία πλουτισμού για ολίγους με χαμηλής ποιότητας υπηρεσίες για τους κατοίκους και τους επισκέπτες των νησιών μας.
Ζητάμε ενίσχυση του ΕΚΑΒ Κυκλάδων και άμεση ανάκληση της απόφασης του ΥΕΘΑ για την μη διάθεση αεροπλάνων στο ΕΚΑΒ. Τέτοιες επιλογές μόνο επικίνδυνες μπορούν να αποβούν για τους κατοίκους των νησιών και να επιφέρουν ακόμη ένα πλήγμα στον τουρισμό, διαλαλώντας σε όλο τον κόσμο ότι οι προορισμοί μας καθίστανται όλο και λιγότερο ασφαλείς.
Από χειροκροτήματα χορτάσαμε.  

Νομαρχιακή Επιτροπή ΣΥΡΙΖΑ Κυκλάδων
 
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
ΚΟΣΜΟΣ
ΔΝΤ: Ανάπτυξη 5,5% για την παγκόσμια οικονομία και 4,2% για την Ευρωζώνη το 2021
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Δωρεάν rapid test στους πολίτες από το Δήμο Θήρας
ΚΟΣΜΟΣ
Μέρκελ: έκκληση για «δίκαιη» κατανομή των εμβολίων στον κόσμο
ΚΟΣΜΟΣ
Ιταλία: παραιτήθηκε η κυβέρνηση Κόντε
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Απάντηση στην επιστολή Μ. Ορφανού απο τον Δήμαρχο Θήρας Α. Σιγάλα
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Συνέντευξη του Διοικητή του Γ.Ν.Θ. Βασίλη Μαλαματένιου στο Volcano T.V.
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Σε συναγερμό οι αρχές για τη Σαντορίνη
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Στις πιο "Instagrammable" σκάλες ξενοδοχείων διεθνώς, ξενοδοχείο της Σαντορίνης
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
H Λαϊκή Συσπείρωση Θήρας για τα κρούσματα Covid στο νησί μας
ΕΛΛΑΔΑ
Σοβαρές οι συνέπειες του lockdown στα παιδιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 30/1
ΕΛΛΑΔΑ
Ξεκίνησε η διαδικασία αδειοδότησης υδατοδρομίων στα Διαπόντια νησιά
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ημερίδα ψυχολογικής ενδυνάμωσης για εκπαιδευτικούς και γονείς (25/1)
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Διευκρινήσεις του Δήμου Θήρας για την υποκείμενη ανησυχία
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
Ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Θήρας για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.