Κυριακή, 24 Ιανουαρίου 2021

Η απάντηση του Γ. Μαυρωτά στην Ε.Ο.ΠΕ. : "Δεν ξεχνάμε, αντίθετα εμείς παρακινούμε τους αρμόδιους φορείς"

Ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς απάντησε στην επιστολή της ΕΟΠΕ που ζητούσε από τον κ. Αυγενάκη την παρέμβαση του επειδή «μάλλον ξέχασε η ΓΓΑ» να στείλει το πρωτόκολλο της Volley League γυναικών στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές. Ο ΓΓΑ τονίζει μεταξύ άλλων πως «Η ΓΓΑ μόνο δεν ξεχνάει αλλά παρακινεί να ανοίξει ο αθλητισμός». 

Ο Γ. Μαυρωτάς δείχνει μέσω της επιστολής ξεκάθαρα τη δυσαρέσκεια του για αυτή την κίνηση της ομοσπονδίας.


Αναλυτικά το δελτίο τύπου της Γ.Γ.Α. 


Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,


Σε σχέση με την από 15.12.2020 επιστολή σας που μου κοινοποιήσατε και στην οποία αναφέρετε ότι, στις 9.11.2020 είχατε αποστείλει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο σε γνώση της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ, αναμένοντας να προωθηθεί στην Επιτροπή Αντιμετώπιση Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες, «κάτι που μάλλον δεν έχει συμβεί» όπως σημειώνετε, επιτρέψτε μου να διευκρινίσω τα εξής:


Στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψη με τις ομάδες βόλλεϋ στην οποία συμμετείχατε, ανέφερα καθαρά ότι, από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας δεν ζητείται η έγκριση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, καθώς η διαδικασία αυτή εδώ και οκτώ μήνες είναι στην αρμοδιότητα της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της ΓΓΑ.


Από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας ζητείται η γνωμοδότηση επί συγκεκριμένων αιτημάτων με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργείται και σε συνδυασμό με τη γενικότερη πορεία της πανδημίας COVID 19 στη χώρα. Άρα δεν «ξέχασα» να αποστείλω το πρωτόκολλο στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, αλλά ακολούθησα τη διαδικασία η οποία έχει παγιωθεί εδώ και μήνες. Σας τη θυμίζω ξανά λοιπόν. Να είστε βέβαιος και εσείς, όπως και όσοι σας ερμηνεύουν χωρίς να έχουν γνώση της διαδικασίας, ότι τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου όλο αυτό το διάστημα, δεν ξεχνάμε» οτιδήποτε είναι στην αρμοδιότητα μας. Αντίθετα, σε πολλές περιπτώσεις εμείς παρακινούμε τους αρμόδιους φορείς ενός αθλήματος να προβαίνουν στις κατάλληλες ενέργειες ώστε να ξεπερνιούνται προβλήματα.


Σε ό,τι αφορά στο αίτημα επανεκκίνησης των προπονήσεων, στην Α1 κατηγορία Volley των γυναικών, μετά από συνεννόηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού με τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το σχετικό αίτημα τέθηκε στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων στις αρχές Δεκεμβρίου. Το αίτημα αυτό εκτός από την πετοσφαίριση αφορούσε και στη Superleague 2 στο ποδόσφαιρο και τ’ αλλά ομαδικά αθλήματα (μόνο για τις ομάδες της Α’ εθνικής). Πάντα με την προϋπόθεση ότι θα ακολουθήσουν το υγειονομικό πρωτόκολλο που περιλαμβάνει το εβδομαδιαίο τεστ COVID. Η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων εκτιμώντας το επιδημιολογικό φορτίο που συνεπάγεται το άνοιγμα αυτών των δραστηριοτήτων, απάντησε τελικά θετικά για τη Superleague 2 και τη Volley League ανδρών δηλαδή τις δύο επαγγελματικές κατηγορίες που έχουν αθροιστικά 20 ομάδες. Σε ότι αφορά στα υπόλοιπα πρωταθλήματα, παρέπεμψε τις αποφάσεις για αργότερα, όταν βελτιωθούν οι επιδημιολογικές συνθήκες στη χώρας μας.


Όπως επανειλημμένα έχει πει και ο Υφυπουργός, να είστε βέβαιοι ότι δεν έχουμε σταματήσει τις προσπάθειες να ξεκινήσουν οι προπονήσεις και για τα άλλα πρωταθλήματα Α’ Εθνικής και σταδιακά για όλη την αθλητική πυραμίδα. Αυτές οι προσπάθειες μάλιστα γίνονται συχνότερα απ’ όσο δημόσια γνωρίζετε. Ωστόσο, όπως σας ανέφερα στην από 30.11.2020 επιστολή μου, αυτό εξαρτάται από τη συνολική εικόνα της πανδημίας και από το πώς αξιολογούν το επιδημιολογικό φορτίο οι ειδικοί.


Να είστε βέβαιος ότι πρώτος εγώ, εκ του ρόλου μου και γνωρίζοντας την πίεση που ασκείται σε αθλητές και προπονητές, επιθυμώ ανοικτό αθλητισμό. Θα μου επιτρέψετε όμως να μην γίνω «προπονητής της εξέδρας» σε θέματα δημόσιας υγείας, με τα οποία αγωνίζονται καθημερινά οι επιστήμονες που έχουν γνώση για τη διαχείριση της κατάστασης.


Αν μου καταλογίζετε και εσείς, όπως κάποια δημοσιεύματα, ευθύνες επειδή ανοίγει σταδιακά η αθλητική δραστηριότητα και όχι άμεσα για όλους, σας λέω ότι αυτό είναι κάτι που δεν περνάει μόνο από τα χέρια μας. Όπως σας έχω πει επανειλημμένα, δεν αποφασίζει ούτε ο Υφυπουργός, ούτε η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού για το ποια αθλητική δραστηριότητα ανοίγει και ποια όχι. 


Εισηγείται και επιχειρηματολογεί με τη βοήθεια και των Ομοσπονδιών και Διοργανώτριων Αρχών στους ειδικούς, οι οποίοι, με βάση το επιδημιολογικό φορτίο που δημιουργεί η κάθε δραστηριότητα, εισηγούνται στην Κυβέρνηση ώστε να έχει τη συνολική εικόνα πριν τις τελικές αποφάσεις, με πρώτιστο κριτήριο πάντα την ασφάλεια των πολιτών.


Είμαι πάντα στη διάθεσή σας για ειλικρινή διάλογο και συνεργασία προκειμένου να ξεπεράσουμε τα μεγάλα προβλήματα που θέτει η πανδημία στον αθλητισμό.


Με εκτίμηση,

Γιώργος Μαυρωτάς
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
Συντονιστής Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής ΓΓΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σε οικογενειακό κλίμα και τηρώντας τα μέτρα η κοπή της πίτας του Α.Ο. Θήρας
Το Σάββατο 23/1 στις 10.00 στο ΔΑΠΠΟΣ, ο Α.Ο. Θήρας θα κόψει την βασιλόπιτά του
Δύο νέες προσθήκες στον Α.Ο. Θήρας
Κώστας Παπαδόπουλος : "Δεν αλλάζει κάτι για εμάς, οι στόχοι είναι πάντα υψηλοί" (vid)
Επιστροφή Τσομπανίδου στον Α.Ο. Θήρας
Εγκρίθηκε η εγκύκλιος της 2ης μετεγγραφικής περιόδου για την Volleyball League Γυναικών 2020-21
Στην τελική ευθεία η έναρξη της Football League, προς υπογραφή το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Πράσινο φως από τον Ε.Ο.Δ.Υ. για την Volleyleague ανδρών και Superleague 2
Αρνητικά όλα τα Covid test που έκαναν οι αθλήτριες του Α.Ο. Θήρας!
Πατάει και πάλι παρκέ ο Α.Ο. Θήρας
Οι ευχές των αθλητριών της Α.Ε. Σαντορίνης
Ανάφη και Κίμωλος επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα ERASMUS+ SPORT
Πένθος στην οικογένεια του Μάριου Γαλανού
Επιστολή αθλητριών της Α2 μπάσκετ γυναικών προς τον Λ. Αυγενάκη και τον Γ. Μαυρωτά
Ανακοίνωση της Ε.Ο.ΠΕ. για επανέναρξη προπονήσεων
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.