Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Γιώργος Μαυρωτάς σε Ε.Ο.ΠΕ. :"Μπορώ να σας πω πώς θα γίνει η επανέναρξη, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει."

Ο Γενικός Γραμματέας αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, απάντησε στην επιστολή του προέδρου της Ε.Ο.ΠΕ. Γιώργου Καραμπέτσου σχετικά με το χρονοδιάγραμμα επανέναρξης των πρωταθλημάτων πετοσφαίρισης, χωρίς ωστόσο να δίνει ακριβή ημερομηνία για το πότε θα γίνει αυτό.

Παράλληλα διευκρίνησε ότι "η Super League 1 και η Basket League που διεξάγονται κανονικά, είχαν ήδη καταρτήσει και ξεκινήσει με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα από το καλοκαίρι και έτσι πήραν πρώτοι το πράσινο φως από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων", ρίχνοντας έτσι το "μπαλάκι" στην ομοσπονδία που δεν έκανε κάτι παρόμοιο...


Αναλυτικά η επιστολή :


Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,

Σας ευχαριστώ για την Επιστολή της 28.11.2020 που μου δίνει τη δυνατότητα να διευκρινίσω κάποια πράγματα ως Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού και ως Συντονιστής της Υγειονομικής Επιστημονικής Επιτροπής της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού. Πράγματι, όπως αναφέρετε, είμαστε σε διαρκή επαφή για τα θέματα της πανδημίας ήδη από την προηγούμενη άνοιξη. Αυτό είναι άλλωστε απαραίτητο γιατί η αντιμετώπιση της πανδημίας στον αθλητισμό είναι ένα «ομαδικό άθλημα». Χρειάζεται συνεννόηση και σύμπνοια από την Πολιτεία, τις Ομοσπονδίες, τα Σωματεία και τους Αθλητές. Ήδη το καλοκαίρι καταφέραμε να ολοκληρωθεί περίπου το 90% της αγωνιστικής δραστηριότητας σε όλα τα αθλήματα χάρη στις προσπάθειες όλων μας.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού (ΓΓΑ) στην ενότητα «Αθλητισμός και COVID19» υπάρχουν περισσότερα από 200 κείμενα (οδηγίες, πρωτόκολλα, νομοθεσία, έντυπα κλπ) ενώ μέσω της ειδικής ηλεκτρονικής διεύθυνσης που δημιουργήθηκε [email protected] έχουν απαντηθεί περισσότερα από 2500 emails από τον Μάιο έως σήμερα. Σήμερα όμως η κατάσταση είναι διαφορετική από ότι το καλοκαίρι. Όταν έχουμε 100 συμπολίτες μας νεκρούς την ημέρα (θυμίζω το καλοκαίρι είχαμε 200 νεκρούς συνολικά, από την έναρξη της πανδημίας) τα δεδομένα έχουν αλλάξει.

Επειδή, όπως ακριβώς αναφέρετε, έχω υπάρξει στη θέση των αθλητών, καταλαβαίνω απόλυτα την αγωνία και την ανασφάλεια που νιώθουν, όταν αυτή τη στιγμή είναι ένα μήνα εκτός γηπέδων και βλέπουν την αγωνιστική σεζόν να κινδυνεύει. Από την άλλη όμως, πρέπει να μπούμε και στη θέση ενός γιατρού που βλέπει να επιδεινώνονται 5 περιστατικά και έχει διαθέσιμη μόνο 1 θέση στη ΜΕΘ. Αυτά τα δύο (συναθροίσεις/μετακινήσεις και διασπορά) οι επιστήμονες τα θεωρούν αλληλένδετα, η διασπορά είναι συνάρτηση των συναθροίσεων/μετακινήσεων και αυτή τη στιγμή πρωταρχική προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της οξείας φάσης του 2ου κύματος της πανδημίας για να αντέξει το σύστημα υγείας.

Θέλω να πιστεύω ότι η συνολική εικόνα θα βελτιωθεί στις επόμενες ημέρες και η πίεση στο σύστημα υγείας θα μειωθεί ώστε να ανοίξουν περισσότερο οι κοινωνικές δραστηριότητες. Έχουμε έτοιμο τον οδικό χάρτη με προτεραιοποίηση των αθλητικών δραστηριοτήτων που θα ανοίγουν σταδιακά, καθώς και τον αυστηρό τρόπο με τον οποίο θα γίνεται αυτό. Για παράδειγμα, οι προπονήσεις στα ομαδικά αθλήματα θα γίνονται με συγκεκριμένη λίστα αθλητών, σε συγκεκριμένο χώρο, για συγκεκριμένο ωράριο και με εβδομαδιαίο προληπτικό έλεγχο (test COVID19). Μάλιστα αυτό το σχέδιο θα διευκολυνθεί από το γεγονός ότι η κυβέρνηση θέσπισε διατίμηση στα test COVID19, οπότε γίνονται πιο προσιτά.

Θεωρώ ότι με αυτά τα αυστηρά δεδομένα, η σταδιακή επανέναρξη κάποιων αθλητικών δραστηριοτήτων μπορεί να είναι από τα πρώτα πράγματα που μπορούν να «ανοίξουν» με αυξημένη ασφάλεια. Για όλα αυτά θα περιμένουμε το πράσινο φως από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας.

Για να μην δημιουργείται καμία παρεξήγηση για διακρίσεις μεταξύ των αθλημάτων, να σημειώσω ότι τα πρωταθλήματα Superleague1 και Basketleague που συνεχίζονται, είχαν ήδη καταρτήσει και ξεκινήσει με τα αυστηρά υγειονομικά πρωτόκολλα από το καλοκαίρι και έτσι πήραν πρώτοι το πράσινο φως από την Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων. Στο σημείο αυτό πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η Υγειονομική Επιστημονική Επιτροπή της ΓΓΑ έχει αρμοδιότητα στον καθορισμό των λειτουργικών παραμέτρων της διαχείρισης της πανδημίας στον αθλητισμό (έκδοση οδηγιών, έγκριση πρωτοκόλλων, διαχείριση κρούσματος κλπ), ενώ στα μείζονα ζητήματα που αφορούν στα περιοριστικά μέτρα όπως είναι η διεξαγωγή ή όχι αθλητικών δραστηριοτήτων και ποιων, εισηγείται στην Κυβέρνηση η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας που έχει την εμπειρία και όλα τα δεδομένα στη διάθεσή της.

Με βάση τα παραπάνω όπως καταλαβαίνετε η γνωστοποίηση ημερομηνίας επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας συναρτάται από τη συνολική εικόνας της πανδημίας στη χώρα μας. Μπορώ να σας πω πώς θα γίνει η επανέναρξη (περιέγραψα λίγο παραπάνω για τα ομαδικά αθλήματα), αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα γίνει. Λάβετε επίσης υπόψιν ότι, για να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις, θα πρέπει να έχουν ανοίξει οι εγκαταστάσεις για προπονήσεις τουλάχιστον 3-4 εβδομάδες πριν. Αυτό που ζητείται από την αθλητική κοινότητα είναι υπομονή και προσαρμογή της αθλητικής δραστηριότητας, όσο αυτό είναι εφικτό, στις συνθήκες περιορισμού.

Από τη νέα χρονιά και με τα δεδομένα που ήδη υπάρχουν πιστεύω ότι τα πράγματα θα βελτιωθούν. Αρκεί να δείξουμε όλοι αυτοπειθαρχία και σεβασμό στους κανόνες, γιατί οποιοσδήποτε εφησυχασμός επιτρέπει στον κορονοϊό να επανέλθει με ταχύτητα και σφοδρότητα, όπως φάνηκε το φθινόπωρο. Είμαι αισιόδοξος ότι οι όποιες αναπόφευκτες παύσεις στην αγωνιστική δραστηριότητα, θα μπορέσουν να καλυφθούν στο νέο έτος. Ευελπιστώ ότι ο σταδιακός, αυστηρός, ελεγχόμενος, πειθαρχημένος τρόπος επανέναρξης της αθλητικής δραστηριότητας θα τύχει της αποδοχής της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για να εισηγηθούν θετικά, όταν και εφόσον το επιτρέψει η συνολική εικόνα. Ο αθλητισμός έδειξε εξάλλου ότι ξέρει και μπορεί να πειθαρχεί.

Γιώργος Μαυρωτάς 
Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού
ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΘΛΗΤΙΚΑ
 
Atacon
Hondos_verynew
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Σε οικογενειακό κλίμα και τηρώντας τα μέτρα η κοπή της πίτας του Α.Ο. Θήρας
Το Σάββατο 23/1 στις 10.00 στο ΔΑΠΠΟΣ, ο Α.Ο. Θήρας θα κόψει την βασιλόπιτά του
Δύο νέες προσθήκες στον Α.Ο. Θήρας
Κώστας Παπαδόπουλος : "Δεν αλλάζει κάτι για εμάς, οι στόχοι είναι πάντα υψηλοί" (vid)
Επιστροφή Τσομπανίδου στον Α.Ο. Θήρας
Εγκρίθηκε η εγκύκλιος της 2ης μετεγγραφικής περιόδου για την Volleyball League Γυναικών 2020-21
Στην τελική ευθεία η έναρξη της Football League, προς υπογραφή το υγειονομικό πρωτόκολλο.
Πράσινο φως από τον Ε.Ο.Δ.Υ. για την Volleyleague ανδρών και Superleague 2
Αρνητικά όλα τα Covid test που έκαναν οι αθλήτριες του Α.Ο. Θήρας!
Πατάει και πάλι παρκέ ο Α.Ο. Θήρας
Οι ευχές των αθλητριών της Α.Ε. Σαντορίνης
Ανάφη και Κίμωλος επιλέχθηκαν για το πρόγραμμα ERASMUS+ SPORT
Πένθος στην οικογένεια του Μάριου Γαλανού
Επιστολή αθλητριών της Α2 μπάσκετ γυναικών προς τον Λ. Αυγενάκη και τον Γ. Μαυρωτά
Ανακοίνωση της Ε.Ο.ΠΕ. για επανέναρξη προπονήσεων
Λιγνός_νέα
© 2021 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.