Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2024

Ανοχύρωτα τα νησιά

«Για μια ακόμη χρονιά καλούμαι εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής Μυκόνου να σας αναφέρω την αδυναμία της Αστυνομίας, λόγω της υποστελέχωσής της, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες, να συνδράμει ενεργά το έργο του Δήμου, σε μια σειρά προβλημάτων που απασχολούν το νησί μας και μπορούν να συνοψιστούν σε κλοπές, φύλαξη και ασφάλεια».
Επισημάνσεις του δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά σε πρόσφατη επιστολή του προς τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, με τις οποίες εκπέμπει σήμα κινδύνου για το οξύτατο ζήτημα της ελλιπούς αστυνόμευσης σε τουριστικούς προορισμούς ενόψει της νέας σεζόν και ζητεί επειγόντως ενισχύσεις ώστε να καλυφθούν οι αυξημένες ανάγκες.
 
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ. Παρόμοια αγωνιώδη έκκληση για ενίσχυση της αστυνόμευσης στους «ανοχύρωτους» τουριστικούς προορισμούς απευθύνουν και άλλοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης όπως και συνδικαλιστικές ενώσεις της ΕΛ.ΑΣ.
Κάθε νησί έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες και σε πρόσφατη συνάντηση δημάρχων νησιών τέθηκε το μείζον θέμα της ασφάλειας την τουριστική περίοδο.
«Οι αυξημένες ανάγκες στην αστυνόμευση είναι ένα ζήτημα που έχουμε θέσει επανειλημμένα και η ενίσχυση σε προσωπικό αποτελεί μόνιμο αίτημα» δηλώνει ο δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος. «Και το δικό μας νησί είναι ακάλυπτο με αποτέλεσμα να υπάρχει σωρεία προβλημάτων, όπως οι έλεγχοι βίζας στο αεροδρόμιο. Οι τουρίστες κάνουν πιο πολύ ώρα να περάσουν τον έλεγχο από το να ταξιδέψουν στη χώρα μας.
Η μεσαιωνική πόλη χρειάζεται περιφρούρηση. Δεν υπάρχει επαρκής τροχονομική αστυνόμευση σε μια πόλη που ασφυκτιά κυκλοφοριακά. Αυτά και μόνο φθάνουν και περισσεύουν. Το βράδυ στα νυχτερινά ορθάδικα της παλιάς πόλης γίνεται αλαλούμ. Και αναφέρθηκα μόνο στην πόλη της Ρόδου. Τρομερές είναι οι ελλείψεις και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς του νησιού».
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ - ΣΟΚ. Τα στοιχεία με τις ελλείψεις σε μόνιμους αστυνομικούς που κατέγραψε η Ενωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων αποτυπώνουν τη διάσταση του προβλήματος.
Τα κενά σε ορισμένα νησιά των Κυκλάδων φθάνουν το 70%, ενώ ακόμα και δημοφιλείς προορισμοί στην πρώτη γραμμή της τουριστικής βιομηχανίας παραμένουν ακάλυπτοι στο μέτωπο της ασφάλειας.
Τα μηνύματα από τα στατιστικά στοιχεία δεν είναι αισιόδοξα και έντονοι είναι οι φόβοι επανάληψης και φέτος τραγικών περιστατικών που τα περασμένα χρόνια στιγμάτισαν την τουριστική σεζόν διασύροντας διεθνώς τη χώρα.
Η τουριστική κίνηση φέτος αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων, να είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ακόμη και 30%, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια. Οι ημερομηνίες όμως τρέχουν μέχρι τον Απρίλιο που ξεκινά η νέα τουριστική περίοδος και όπως επισημαίνουν συνδικαλιστές είναι επιτακτική η ανάγκη να καταρτισθεί έγκαιρα επιτελικό πλάνο για ουσιαστική και αποτελεσματική αστυνόμευση και κάλυψη των κενών.
 
ΧΩΡΙΣ ΜΕΣΑ. Συνολικά στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Κυκλάδων με νησιά - ναυαρχίδες για τον τουρισμό οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό ανέρχονται στο 32%. Κραυγαλέες είναι οι ελλείψεις ακόμα στη λαμπερή Μύκονο που φθάνουν στο 41% όπως και στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη που αγγίζουν το 20%.
Πέρα από τις ελλείψεις σε αστυνομικούς, μεγάλα είναι τα προβλήματα και στα μέσα που διαθέτουν οι υπηρεσίες, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Κυκλάδων. Ο στόλος των οχημάτων περιλαμβάνει παλαιού τύπου, καταπονημένα οχήματα - στην πλειονότητα τους μετρούν τουλάχιστον δέκα χρόνια σε υπηρεσίες και δεν καλύπτουν τις προδιαγραφές του οδικού δικτύου.
 
 

Μπαλώματα με... εθελοντές αστυνομικού

Νωπές είναι οι μνήμες από το παρελθόν για το οξύτατο πρόβλημα κάθε μορφής εγκληματικότητας που παρουσιάζεται στους τουριστικούς προορισμούς. Αιματηρές συμπλοκές μεταξύ μεθυσμένων, τραγικά περιστατικά με πρωταγωνιστές μπράβους, ποτά - μπόμπες σε μπαρ, διακίνηση ναρκωτικών, ληστείες κάνουν επιτακτική την ανάγκη της ενίσχυσης της αστυνόμευσης. Αλλωστε, όπως επισημαίνουν οι αρμόδιοι φορείς, ο τουρισμός είναι επένδυση για τη χώρα και το περιβάλλον ασφαλείας παίζει καταλυτικό ρόλο τόσο στην τουριστική ανάπτυξη όσο και στην ποιότητα του τουρισμού. Γι’ αυτούς τους λόγους η ανεπάρκεια στην αστυνόμευση, κυρίως σε επίπεδο πρόληψης, έχει αρνητικό αντίκτυπο. Παρά την πικρή εμπειρία, όμως, το αρμόδιο υπουργείο και φέτος με «μπαλώματα» και «αλχημείες» και όσο το δυνατόν μειωμένο οικονομικό στόχο προσπαθεί να καλύψει τα κενά, αναζητώντας «εθελοντές αστυνομικούς» για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στα νησιά. 
Χαρακτηριστική των συνθηκών που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι «εθελοντές αστυνομικοί» είναι η πρωτοβουλία του δημάρχου Μυκόνου να διαθέσει κονδύλι από τον προϋπολογισμό του δήμου για την παροχή επιδόματος σίτισης και διαμονής, όπως και να μεριμνήσει για τη δωρεάν φιλοξενία τους.
ΤΑ ΝΕΑ ΟΝ LINE

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
 
atacon
106,4
ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ
Η Μαρία Πρασίνου και η Άννα Δεναξά μαγείρεψαν ντοματοκεφτεδες γιαπράκια και κριθαράκι με θαλασσινά!
Από τα 20 ηφαίστεια του Αιγαίου, της Σαντορίνης είναι το πιο ενεργό σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων dpa
2 καθαρίστριες ζητά το πτωχοκομείο Θήρας
Δελτίο πρόγνωσης ανέμων που θα φτάνουν στα 7 μποφόρ απο το λιμεναρχείο Θήρας
Αναζητώντας τα καλύτερα επιδόρπια κρασιά του κόσμου, το Forbes ανακάλυψε το Visanto κι ενθουσιάστηκε!
Ομιλία του Σάββα Καλεντερίδη στη Σαντορίνη το Σάββατο 30 Μαρτίου
Την πρώτη έκθεση κρασιού Εstεres διοργανώνει η SanDrops στις 7/4 στο Κτήμα Αργυρού
Περισσότερες οι φετινές καλοκαιρινές διεθνείς πτήσεις στα αεροδρόμια της Ελλάδας
Ε. Νομικού : Νέα δημοσίευση στο NATURE GEOSCIENCE αποδεικνύει ότι η ηφαιστειακή έκρηξη του 726 μ.Χ. ήταν πολύ μεγαλύτερη από όσο πιστεύαμε
Ημερίδα του ΙΜΠΗΣ το Σάββατο 30 Μαρτίου στις 19:00)
Η Ο.Μ ΘΗΡΑΣ και η ΝΕΚ ΚΥΚΛΑΔΩΝ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αποχαιρετούν τον Δημήτρη Παγκαλίδη
Ευχετήριο μήνυμα δημάρχου της 25ης Μαρτίου
"ΒΓΑΛΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΠ' ΤΗΝ ΠΡΙΖΑ" 28-29-30 και 31 ΜΑΡΤΙΟΥ απο το ΘΕΑΤΡΙΚΌ ΕΡΓΑΣΤΉΡΙ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗΣ
Με εθνική υπερηφάνεια και θρησκευτική ευλάβεια γιορτάστηκε η 25η Μαρτίου στη Σαντορίνη
"Σήμερα στην Οία απο τύχη δεν θρηνούμε θύματα"
Hondos_KE
apolimantiki
ΔΕΥΑΘ 29/6
Volcano TV
© 2024 Ιδιοκτησία: VOLCANO VIEW AE. All rights reserved.